Noorwegen wil eerste land zonder contanten worden

Je hoeft geen geld af te halen, zeg ik altijd als één van de eerste dingen tegen buitenlandse bezoekers. Het lijkt normaal voor wie in Noorwegen woont, maar bezoekers verbazen zich er vaak over dat je hier zelfs een koffie of ijsje met kaart of met je mobieltje kunt betalen.

Dit artikel was besteld door de Nederlandse Club Oslo en verscheen eerst in De Hollandse Nieuwe.

Over drie jaar zullen winkels niet langer munten en bankbiljetten moeten aannemen, als het van de Noorse premier Erna Solberg afhangt. Tegen 2030 wil ze dat het land volledig contantloos is. Noorwegen en Zweden zijn goed op weg om de eerste contantloze landen ter wereld worden.

Volgens Zweedse en Deense onderzoekers hoeft het zelfs niet meer zo lang te duren: zij hebben uitgerekend dat er over vijf jaar, om precies te zijn op 24 maart 2023, in de praktijk geen contanten meer zullen worden gebruikt.

De babysit betalen, lotjes kopen van de buurkinderen of een stukje taart op het schoolfeest, tot zelfs de offergang in de kerk – het kan allemaal met de smartphone.

Slechts 1 op 4 betaalt nog cash

Cash verliest immers razendsnel terrein. Contanten staan nog slechts voor 2% van de totale geldsomloop in Noorwegen, of één op de vier transacties. 85% van de Noren betaalt met kaart in de supermarkt, aldus een recent onderzoek.

Niet alleen de regering, ook de winkels en banken willen graag van het baar geld af: ze verliezen immers veel tijd met die biljetten en munten. Bovendien is het goed tegen fraude en misdaad: wat je met kaart betaalt, wordt immers automatisch geregistreerd.

Ook mobiel betalen zit in de lift. Eén op de twee Noren gebruikt reeds de app Vipps om kleinere bedragen over te maken aan vrienden of bekenden. De babysit betalen, lotjes kopen van de buurkinderen of een stukje taart op het schoolfeest, tot zelfs de offergang in de kerk – het kan allemaal met de smartphone.

Noorwegen en Zweden lopen voor op de andere Europese landen als het op elektronisch betalen aankomt. De Noren betalen dubbel zo vaak met kaart als de Nederlanders, en drie keer zoveel als de Belgen. Gemiddeld gebeuren nog 80% van de aankopen in de eurozone met cash volgens een studie van de Europese Centrale Bank, vooral de kleinere aankopen onder de 15 euro.

Toch nog nieuwe bankbiljetten

Toch verwacht de Noorse centrale bank verwacht dat we nog een tijd biljetten en munten in onze portefeuilles zullen houden. Ze heeft net mooie, nieuwe Noorse bankbiljetten in omloop gebracht.

_globalassets_upload_images_sedler_mynter_nyseddelserie_pressebilder_100_200_3_2
De nationale bank verwacht dat de Noren deze nieuwe bankbiljetten nog een eindje zullen gebruiken. Foto: Norges bank.

Niet alle Noren zijn even enthousiast over elektronisch betalen. Vele duizenden tegenstanders hebben zich verzameld in Facebook-groepen zoals Ja aan contanten! en Nei aan de contantvrije samenleving!

Wat met de privacy, vragen ze zich af? Willen we dat de banken informatie hebben over alles wat we aankopen? En wat met de veiligheid? Waarmee moeten we betalen in geval van een hacking of een stroompanne? Kunnen de banken dan nog voldoende kontanten verschaffen?

Slecht nieuws voor bedelaars en kinderen

Bovendien sluit de contantloze samenleving bepaalde groepen uit, vinden de critici. Wat met ouderen die niet meer meekunnen met al die nieuwe technologische oplossingen, of mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking? Zonder contanten wordt het voor sommigen ook moeilijker om hun budget onder controle te houden.

Hoe betaal je bedelaars en straatmuzikanten als je geen geld meer op zak hebt? Ook mijn kinderen vinden het maar niks dat we geen muntjes of briefjes meer in hun spaarpot kunnen stoppen.

Het debat over de contantloze samenleving is dus nog niet afgelopen. Maar ikzelf heb geen nieuwe bankbiljetten in mijn portefeuille zitten: ik zweer bij het gemak van elektronisch of mobiel betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s