Doodsvonnis voor 2500 wilde rendieren

De Noorse minister van landbouw heeft gisteren de opdracht gegeven om 2500 wilde rendieren af te maken in Nordfjella – een berggebied in het centrum van het land. De rendieren  worden opgeofferd om de verspreiding van een dodelijke zenuwziekte tegen te gaan.

Vorig jaar werd bij drie dieren een variant van de dolle koeienziekte, CWD (chronic wasting disease) vastgesteld. Het was de eerste keer dat de ziekte op het Europese continent wordt aangetroffen en ook de eerste keer dat rendieren worden getroffen. De Noorse en Europese veterinaire diensten bevelen drastische maatregelen aan om de erg besmettelijke ziekte uit te roeien.

Volgens biologen zou de ziekte het hele Noorse hertenbestand over 50 tot 150 jaar kunnen uitroeien, als de verspreiding niet wordt tegengegaan. De Noorse autoriteiten hebben schrik dat de wilde rendieren uit Nordfjella (gebied 11 op de kaart hieronder) de ziekte kunnen overbrengen naar de grotere Hardangervidda, een ander natuurgebied in het centrum van het land (zie gebied 7 hieronder).

De ziekte vormt ook een bedreiging voor de rendierteelt in Noorwegen. Het zijn vooral de Samen die rendieren houden, maar rendiervlees is populair over het hele land.

2ad161ea-c054-4038-910c-384592416e04
De tweeduizend rendieren in Nordfjella maken ongeveer tien procent uit van het totale aantal wilde rendieren in Noorwegen. Het is één van de gebieden waar wilde rendieren zijn beschermd (in het groen). Kaart: villrein.no.

Vóór 1 mei volgend jaar wordt dus de hele rendierpopulatie van Nordfjella afgemaakt. Er zijn naar vermoeden maar een klein aantal dieren besmet, tussen de vijf en veertig. Toch moeten alle dieren worden afgemaakt, om de ziekte helemaal uit te roeien. Het gebied moet vijf jaar worden vrijgehouden van rendieren, pas daarna mogen ze terugkeren.

Hoe de dieren zullen worden afgemaakt is nog niet duidelijk: zullen ze worden gejaagd, of bijeengedreven en geslacht in mobiele slachterijen? De overheidsdiensten moeten de komende maand uitmaken wat de beste manier is om alle dieren uit het 3000 m2 grote gebied uit te roeien.

De uitroeiing moet snel gebeuren en op een diervriendelijke manier, aldus de instructies van de minister. Drachtige dieren worden gespaard. Het vlees van de dieren die niet besmet zijn, mag worden opgegeten, verzekert de minister nog. De Europese Commissaris voor voedselveiligheid komt over enkele weken naar Noorwegen om met eigen ogen vast te stellen hoe de uitroeiing verloopt.

De massale uitroeiing van wilde rendieren vormt een domper op de rendiervreugde die het land deze lente heeft ingenomen. Vele Noren hebben de voorbije weken de jaarlijkse rendiertrek in Noord-Noorwegen op de televisie gevolgd. De openbare omroep zond die minuut voor minuut uit, meer dan een week lang. Duizenden kijkers in binnen- en buitenland werden ontroerd deze mooie liefdesverklaring van een rendierherder aan zijn vrouw. Maar voor de wilde rendieren van Nordfjella zijn de wittebroodsweken helaas voorbij.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s