Wolf of schaap

Noorwegen heeft zich in de internationale aandacht gewerkt met het nieuws dat deze winter 47 wolven gedood mogen worden. Dat is ongeveer zeventig procent van het totale aantal wolven in dit land. Noorse en internationale milieuorganisaties zeggen dat dat het einde van de wolvensoort kan betekenen in Noorwegen. Maar de overheid houdt voorlopig vast aan de jachtvergunning.

Van nul tot 68

Halverwege vorige eeuw hadden jagers de wolf bijna helemaal uitgeroeid in Noorwegen. In 1971 werd hij beschermd en negen jaar later keerde de eerste wolf terug uit Zweden. Onder meer dankzij kweekprogramma’s zijn er nu weer tussen 65 en 68 wolven in Noorwegen, en nog eens ongeveer 25 in het grensgebied met Zweden. Vorige winter werden er zeven puur Noorse roedels geteld en vier die in het grensgebied met Zweden leven.

Dat is méér dan de grens die het Noorse parlement eerder dit jaar vastgelegd heeft: volgens de politici is er slechts plaats voor maximum 4 tot 6 wolvenroedels per jaar. De wolven worden bovendien slechts getolereerd in een stuk van het land, de zogenaamde wolvenzone. Dat is een ruim gebied rond Oslo tot aan de Zweedse grens, met inbegrip van Akershus, Østfold, en delen van Hedmark. De wolvenzone is de afgelopen decennia drastisch verminderd, onder druk van de stadsuitbreiding en van de geiten- en schapenboeren, die de natuurlijke vijand liever weg houden bij hun vee.

Doodsvonnis

Daarom beslisten de diensten voor wildbeheer dat er deze winter maar liefst 47 wolven mogen worden geschoten in dit land – de helft binnen de wolvenzone en de helft daarbuiten. Volgens de milieubeweging zijn is het 105 jaar geleden dat er zoveel wolven tegelijk werden gedood in Noorwegen. De afgelopen tien jaar werden in totaal slechts 33 Noorse wolven geschoten.

Zestig versus twee miljoen

De hoofdreden voor de jacht is de schade die wolven aanrichten onder andere dieren. Cijfers van de regering tonen echter aan dat er nog nooit minder dieren werden gedood door wolven. Het afgelopen jaar 20.000 schadevergoedingen uitbetaald aan boeren voor schapen die gedood werden door wolven en andere roofdieren, waarbij de wolv de grootste boosdoener is. 20.000 dieren vertegenwoordigen minder dan 1% van het totale schapenbestand. Het aantal gedode schapen is de voorbije tien jaar gehalveerd.

Toch krijgen de boeren de overheid en de media aan hun kant. De beroepsvereniging voor boeren vindt overigens dat 47 wolven schieten helemaal geen probleem vormt: het totale wolvenbestand in Scandinavië telt bijna tienmaal zoveel dieren, dus de jacht van deze winter gaat de soort niet uitroeien, aldus de boeren. Het wolvenbestand is veel groter in Zweden dan in Noorwegen.

Ook mensen die in de bergen klagen over de wolven: ze durven hun honden niet meer loslaten en de wolven schrikken skiërs en wandelaars af. Ook de elandenjagers zijn boos, want de wolven pakken hun wild af. De wolven lijken veel vijanden te hebben in Noorwegen, vooral op het platteland. In de stedelijke gebieden is driekwart van de inwoners de wolven goed, of minstens neutraal, gezind.

Echte mannen schieten wolven

Jagen is populair in Noorwegen, en zeker op wolven. In Hedmark rijden jagers rond met bumperstickers met de slogan “Echte mannen jagen wolven”. Meer dan 15.000 jagers hebben zich geregistreerd om te mogen schieten op wolven. Dat zijn 325 jagers per wolf. De wolven zullen zich goed moeten verstoppen als ze aan het geweervuur willen ontkomen. De jacht is open van oktober tot maart buiten de wolvenzone en van januari tot half februari in de beschermde zone.

Tegenstanders van de wolvenjacht laten echter ook van zich horen. Enkele duizenden mensen betoogden bij de start van het jachtseizoen in Oslo tegen het doodsvonnis. Enkele organisaties dreigen er ook mee om de jacht te verhinderen in de bossen. Meer dan 67.000 Noren hebben een petitie ondertekend op het internet, tegen de wolvenjacht. Milieuverenigingen hebben ook beroep aangetekend bij de minister van leefmilieu. Voorlopig lijkt de minister en zijn diensten echter niet zinnens om de beslissing over de wolvenjacht terug te draaien. De wolven wezen gewaarschuwd!

 

Foto: Chris Muiden from nl, CC BY-SA 3.0.

Dit artikel verscheen eerst in Hollandse Nieuwe, het clubblad van Nederlandse Club Oslo.

One thought on “Wolf of schaap”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s