Loslopende toeristen in de bergen

De Noorse regering wil nieuwe olievelden aanboren in Noord-Noorwegen. Die moeten voor extra inkomsten en arbeidsplaatsen zorgen, zegt de regering. Maar tegenstanders vinden dat Noorwegen andere bronnen van inkomsten moet ontwikkelen. Bijvoorbeeld toerisme.

Toerisme is de op één na grootste economische sector in Noorwegen. Ruim 3000 bedrijven verdienen hun brood met wandelingen in de Noorse bergen, Noorderlichttoerisme en boottochten op de spectaculaire bergen, schreef de openbare omroep NRK onlangs. Zeker nu het slecht gaat in de oliesector, starten heel wat Noren kleine nichebedrijfjes in de toeristische sector.

De oude postboot Hurtigruten, die de hele kust aandoet van Bergen tot Kirkenes in het Noorden, is wellicht het meest gekend in het buitenland. Vorig jaar vaarden maar liefst 765.000 passagiers mee op de Hurtigruten.

Wie liever iets exclusiefs meemaakt kan kiezen uit een heel aanbod van bergwandelingen met gids, elanden- og vogelsafari, historische sledentocht in het spoor van Amundsen, of walvissen spotten bij de Noordkaap. Of één van de vreemde toeristische trekpleisters bezoeken, zoals het gouden toilet van Senja, de reuzeslede in Tynset of de fietslift van Trondheim. (Bekijk deze en andere rariteiten op de website van NRK.)

Recordjaar

Noorwegen is in als toeristische bestemming. In de eerste helft van 2016, kwamen bijna 9% meer buitenlandse toeristen naar Noorwegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er komen vooral meer Zuid-Europeanen en Noord-Amerikanen. 2016 wordt wellicht een recordjaar. De zwakke Noorse kroon zit er zeker voor iets tussen, maar Noorwegen voert ook aantrekkelijke reclamecampagnes om meer buitenlandse toeristen aan te trekken. De website visitnorway.nl geeft je zo zin om te vertrekken!

De groei in het toerisme is zo markant dat sommigen zich afvragen of het niet teveel wordt. Vooral in populaire bestemmingen zoals de Geirangerfjord, Besseggen, Trolltunga of Preikestolen is het over de koppen lopen in het zomerseizoen, zoals je ziet op de foto van Gert Van Boxel, vorige week bij Preikestolen, bovenaan deze blog.

Op vijf jaar tijd van 1000 naar 70.000 bezoekers op de Trolltunga.

Vijf jaar geleden waren er maar 1000 wandelaars per jaar op de Trolltunga; nu 70.000! Is het nog wel veilig met zovelen op een uitstekende rots? Moet er bijvoorbeeld geen afsluiting komen om te verhinderen dat onverhoede toeristen over de rand gaan? Toch lijkt het in de vakantiebrochures alsof je helemaal alleen bent met de Noorse natuur.

 

Screen Shot 2016-08-30 at 21.18.41
Zo prijst visitnorway.nl Preikestolen aan, maar in werkelijkheid is het veel drukker.

Keer op tijd om

Veel toeristen zijn ook slecht voorbereid om de Noorse bergen in te trekken. Noren krijgen van kindsbeen af de basisregels om in de bergen te trekken ingeprent: wees voorbereid op slecht weer en vorst, keer op tijd om, spaar energie, enzovoorts. Wandelen in de Noorse bergen is namelijk niet echt een “walk in the park”: er moet echt worden geklauterd, paden zijn ofwel onbestaande of slecht aangeduid en je loopt veel kans om in de regen of sneeuw terecht te komen.

Toen ik enkele jaren geleden zelf Preikestolen beklom, was ik verrast over de busladingen toeristen die mét paraplu (!) en goudkleurige ballerina’s (!) de tocht naar de top dachten te maken.

Het is begrijpelijk, als je lang hebt gereisd naar Noorwegen, dat je je niet wil laten tegenhouden door een beetje regen. Maar soms is het ronduit gevaarlijk weer en beginnen de toeristen toch aan de beklimming. Deze zomer zijn de vrijwilligers van het Rode Kruis al 21 keer moeten uitrukken om verdwaalde of uitgeputte toeristen te redden bij Trolltunga.

De lokale authoriteiten maken zich zorgen, maar ze kunnen de bergen niet afsluiten. De Noorse wet zegt immers dat iedereen vrij in de natuur mag wandelen. Die wet dateert echter van lang vóór het massatoerisme.

Doe dit zelf niet

Screen Shot 2016-08-30 at 22.16.36
Bergbeklimmer Magnus Midtbø laat zijn benen even rusten bij de beklimming van Trolltunga.

De lokale authoriteiten zijn ook bezorgd dat spectaculaire videos en foto’s van waaghalzen toeristen op domme ideeën zullen brengen. De foto van de Noorse bergbeklimmer Magnus Midtbø hierboven ging de wereld rond. In een interview probeerde hij de schade te beperken: “Ik hoop dat de mensen zullen begrijpen dat ik een beroepsbergbeklimmer ben en dat ze dit zelf niet zullen proberen.”

Laat je intussen vooral niet afschrikken om naar Noorwegen te komen. Het ís en blijft een prachtig vakantieland, met adembenemende natuur. En als je buiten de gebaande paden gaat, kan je nog altijd alleen zijn met de Noorse natuur. Maar denk er dan wel aan om de Noorse bergregels vooraf even door te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s